Скільки разів ви стикалися з тим, що біла підошва на кросівках Air Force 1, яким не більше 2 років та які ще цілком добре виглядають (їх ще носити і носити), починає жовтіти? Сказати по правді, це проблема не тільки форсів - всі кросівки з гумовою підошвою з часом жовтіють, і тут неважливо оригінальні вони чи ні, дорогі або дешеві, такий порядок речей. А час, через який пожовтіє гумова підошва, залежить лише від того, в якій мірі були дотримані правила догляду за кросівками. Ця стаття - черговий особистий досвід, зібраний в інструкцію. Сьогодні будемо вчитися вибілювати пожовклу підошву кросівок.

Для всіх, хто хоче подивитися на весь процес відбілювання підошви своїми очима, пропонуємо відео з нашого каналу на YouTube:

В якості тестової моделі ми взяли підліткові кросівки Nike Air Force 1 Gs (314192-117). Чому саме вони? По-перше, вони повністю білі, досить добре виглядають, але мають яскраво виражену жовту підошву. По-друге, вони вже якийсь час "походили по вулицях", адже були куплені в 2012 році.

Пожовкла підошва на старих Nike Air Force 1? Ми підкажемо як її відбілити!

Зверніть увагу на металевий грілз на шнурках. У 2012 році на ньому красувався напис AF1 82. Пізніше компанія Nike залишила лише AF1, а наявність приставки 82 стала одним з основних видимих відмінностей фейка Air Force 1 від оригіналу.

Варто сказати, що погугливши тему відбілювання жовтої підошви, ми можемо знайти все що завгодно, крім того, що нас дійсно цікавить. Десятки ідей: від чищення зубною пастою або рідиною для зняття лаку до полірування підошви дерев'яною тріскою з нанесенням на підошву сильного розчинника. Невже це комусь допомогло? :) Ну і нехай, а у нас є свій спосіб, і найголовніше - він працює. Все, що відокремлює Вас від бажаного результату - 10 хвилин читання і підготовка декількох необхідних речей. Далі крок за кроком ми будемо вести Вас до такого бажаного результату білосніжної підошви, тож поїхали...

Для порівняння ми заздалегідь підготували один кросівок, щоб показати, наскільки велика різниця між тим, як було і як стало.

Для порівняння (відбілювання пожовтілої підошви): як було і як стало

Відбілюємо пожовклу підошву на кросівках Nike Air Force 1

Для початку приведіть свої кросівки в порядок, позбудьтеся від зайвого бруду, запаху та всього того, що буде заважати подальшій роботі. Так само Вам потрібно буде зняти шнурівки і устілки, їх ми будемо чистити окремо.

Вступна чистка кросівок

Чистити шкіряні Air Force 1 дуже легко, для цього підійде як звичайне мило, так і професійні засоби для чищення взуття. Ми будемо використовувати другий варіант і візьмемо флакончик з чистячою рідиною Tarrago Universal Cleaner і жорстку щітку Jason Markk - ідеальне поєднання для для цієї моделі.

Вступна чистка кросівок

На заміну Tarrago Universal Cleaner можна взяти рідину з набору Jason Markk Premium Kit (використовувана нами щітка також з цього набору). Раніше при чищенні кросівок Air Max 90 ми розповідали про даний набір більш докладно, так що кому цікаво - читаємо.

Список речей, які нам знадобляться на цьому етапі:

  • ємність для миючого засобу;
  • набір щіток (середньої жорсткості і жорстка зі стандартного набору Jason Markk);
  • засіб для чищення Tarrago Universal Cleaner;
  • трохи води;
  • дезодорант для взуття Tarrago Fresh Deo Spray;
  • рушник.

Я не переживаю з приводу змішування дорогого миючого засобу з водою, тому іноді розбавляю його приблизно 60/40 на користь розчину для чищення. Можете робити так само, на Ваш розсуд. Занурте щітку Jason Markk в ємність з миючим засобом, струсіть зайву вологу і круговими рухами пройдіться по всій поверхні кросівок.

Чищення кросівок від бруду

Кругові рухи руки допоможуть не заляпати все навколо бризками зі щітки. Після того, як закінчите, візьміть рушник і протріть кросівки насухо.

Щоб привести в порядок шнурівки та устілки Вам знадобиться трохи мила і щітка середньої жорсткості. Шнурівки я просто запираю в мильній воді (при необхідності можна повторити кілька разів), однак, не чекайте, що шнурівки на 100% очистяться. Ось навіть у мене залишилося кілька темних цяток. Устілки я добряче намилюю і чищу щіткою середньої жорсткості по обидва боки.

Не використовуйте для чищення устілок жорстку щітку з набору Jason Markk, інакше пошкодите ворс (він підніметься і устілка буде виглядати як мочалка).

По закінченню чистки нейтралізуйте запах усередині кросівок за допомогою дезодоранту Tarrago Fresh Deo Spray. Процедура нанесення дуже проста: вийдіть на свіже повітря, збовтайте балончик і розпиліть дезодорант всередину кросівок. Після цього потримайте взуття на свіжому повітрі близько 10 хвилин.

Нейтралізуйте запах усередині кросівок за допомогою дезодоранту Tarrago Fresh Deo Spray

Відбілювання жовтої підошви

Після чищення кросівок ми переходимо до найважливішого етапу - відбілювання пожовклої підошви. Тут Вам знадобиться дещо інший інструментарій:

  • зубна щітка;
  • освітлювач (у нашому випадку - це L'Oreal Paris Casting Sunkiss);
  • кілька прозорих одноразових пакетів.

Тепер можемо приступити до нанесення першого шару освітлювача на підошву. Постарайтеся рівномірно розподілити його по всій поверхні. Не переживайте, якщо гель потрапить на корпус кросівок - він не пошкодить колір шкіри на корпусі (тільки у варіанті повністю білих моделей!).

Нанесення першого шару освітлювача на підошву кросівок

Після нанесення освітлювача акуратно вкладіть кросівки в пакети і покладіть їх на сонці. В сумі нам потрібно буде почекати 2 години, єдине важливий нюанс: кожні 30 хвилин перевертайте кросівки так, щоб в результаті кожна частина підошви пролежала на сонці півгодини (!).

Результат через 2 години:

Результат після першої процедури висвітлення пожовтілої підошви

Як бачимо, вже після першого етапу освітлення білої підошви, результати стали помітні, але щоб дійти до ідеалу слід нанести ще один шар освітлювача.

Порядок дій точно такий самий, як і в перший раз. Акуратно наносимо L'Oreal Paris Casting Sunkiss зубною щіткою на підошву, рівномірно розподіляємо по всій поверхні, засовуємо кожен кросівок в окремий прозорий пакет і виставляємо їх на сонці на наступні 2 години...

Ну ось і все, освітлювач зробив свою справу, і тепер підошва стареньких Air Force 1 не жовта, а знову біла. І зараз можемо приступити до облагороджування корпусу кросівок - повернемо їм заводську білизну.

Відбілювання корпусу

І знову гарна новина для всіх власників кросівок Air Force 1. Часи аксесуарів для догляду за взуттям зробили крок далеко вперед, і сьогодні корпус стареньких форсів також можна привести в порядок. Всі "сірі" зони, жовті цятки, нитки, що стирчать, і так далі ми повністю усунемо, а легкі тріщинки зробимо непомітними. Для цього нам знадобиться пігмент білого кольору Tarrago Super White.

Відбілювання корпусу кросівок з допомогою Tarrago super white

Зазвичай я починаю з усунення зайвих ниток, цим зараз і займемося. Візьміть косметичні кусачки і відкусіть на кросівках всі нитки, котрі стирчать. Повірте, вид кросівок вже після цього етапу значно зміниться.

Після цього озбройтеся білим пігментом від Tarrago і пройдіться ним по всьому корпусу кросівок. Подивитися як даний засіб використовуємо ми можна в нашому відео.

Відбілення кросівок Nike Air Force 1

Тепер можемо приступити до консервації корпусу - саме цей крок допоможе збільшити термін служби ваших кросівок.

Консервація корпусу кросівок

Хтось може сказати що це далеко не обов'язково, але я вважаю консервацію одним з основних правил догляду за кросівками, до того ж, вона не вимагає багато часу, знань і сил. Все зводиться до того, щоб купити правильний консервуючий засіб. У моєму випадку це бальзам Renapur, в основу якого входить бджолиний віск - ідеальне рішення для консервації кросівок зі шкіри.

Невеликої кількості бальзаму на губці вистачить на обробку одного кросівка: пройдіться по всій поверхні корпусу, після чого кросівки будуть відштовхувати воду (крапельки будуть скочуватися з поверхні корпусу).

Консервація корпусу кросівок бальзамом Renapur

Консервація кросівок

Готово! Тепер кросівки готові до прогулянки, а наш посібник по відбілюванню пожовклої підошви можна вважати завершеним. Сподіваємося, Ви прийшли до такого ж результату, що і ми. Проте, якщо у Вас виникли будь-які труднощі - ми допоможемо відбілити жовту підошву на Ваших кросівках, пишіть нам!

Пожовкла підошва на старих Nike Air Force 1? Ми підкажемо як її відбілити!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

30 квітня 2017 року