Шлях від міні-цеху до одного з лідерів ринку - все це історія adidas, бренду, який розпочав завоювання світу з легендарних трьох смужок в логотипі.

Починалося все банально. Відразу після Першої світової війни, житель баварського містечка, тоді безробітний Адольф Дасслер (Adolf Dassler) шукав собі заняття, здатне прогодувати його сім'ю. Він переробив невелику пральню, що дісталася від мами, в міні-цех з виробництва спортивного взуття для дітей та молоді. У той час для створення верхньої частини взуття використовувалося полотно від військових наметів, а ось підошву доводилося робити з гуми ущільнювача, яку знімали з бензобаків.

У 1924 році до справи Адольфа приєднався його брат Рудольф Дасслер (Rudolf Dassler), і тоді ж була зареєстрована фірма під назвою Gebrüder Dassler OHG. Розвиток фірми був дуже стрімким, і вже на початку 30-их років брати мали близько 70 найманих робітників.

Adidas - історія трьох смужок в логотипі

Всупереч Гітлеру

Адольф Дасслер був затятим шанувальником спорту. Він мріяв про те, щоб легкоатлети виступали на змаганнях саме в його взуття. Мрія збулася в 1928 році, коли Кароліна Радке (Karoline "Lina" Radke), німецька легкоатлетка, вперше завоювала золоту медаль на Олімпійських іграх в Амстердамі у взутті Dassler.

Перші кросівки тоді ще фірми Dassler

У 1936 році на Літній Олімпіаді в Берліні чорношкірий легкоатлет на ім'я Джессі Оуенс (Jessie Owens) зі США завоював чотири золоті медалі, на велике розчарування Адольфа Гітлера. Тоді Оуенс бігав в надлегкому (близько 169 грам) взутті від фірми Dassler.

Від німецької армії до Затопека Еміля

У розпал Другої світової війни Адольф Дасслер перекваліфікував фабрику на пошиття взуття для німецької армії, і дороги братів Дасслер розійшлися на кілька наступних років. По закінченню війни Адольф і Рудольф намагалися знову працювати разом, але між ними все частіше виникали конфлікти. У 1948 році вони пішли різними шляхами, заснувавши кожен свою фірму. Рудольф назвав свою фірму Ruda (надалі Puma), а Адольф свою - Adidas.

Від німецької армії до Затопека Еміля - історія adidas
В ті часи все спортивне взуття виглядало однаково: корпус зі шкіри темного кольору, а з боків (з метою зміцнення конструкції корпусу) були вшиті шкіряні ремінці. Якось Адольф зібрав своїх співробітників і сказав, що навіть з невеликої дистанції йому важко відрізнити своє взуття від взуття фірм-конкурентів. У зв'язку з цим було вирішено фарбувати бічні шкіряні ремінці в білий колір. Чому їх було саме три? Все просто: справа в тому, що ще з часів існування фірми Gebruder Dassler, в своє взуття Адольф додавав два ремінця (було дві смужки), а будучи вже новою фірмою Adidas вони вирішили додати ще одну смужку.

У 1948 році Адольф уклав договір з чехословацьким легкоатлетом по імені Еміль Затопек (Emil Zátopek), в рамках якого останній повинен був бігати у взутті Adidas. Те, що сталося, можна назвати прямим попаданням в десятку, так як в 1952 році Затопек завойовує чотири медалі на Олімпійських іграх в Гельсінкі (Фінляндія). Варто згадати той факт, що для того, щоб не привертати до себе пильну увагу з боку комуністичної влади того часу за співпрацю з капіталістичної фірмою, Еміль бігав у взутті Adidas, що має всього дві смужки. На тих же Іграх в забігу на 5000 м бронзову медаль отримав інший спортсмен - Герберт Шаде (Herbert Schade), на ньому теж було взуття від Adidas.

Будучи в Гельсінкі, Адольф Дасслер зауважив, що не тільки він використовує три смужки в своєму взутті. Таку ж кількість смужок наносить й інша взуттєва фірма - Karhu. Адольф вирішив діяти і відразу після Ігор організував зустріч з представниками даного бренду, на якій попросив виключне право на використання трьох смужок. Представники Karhu погодилися на ці умови за певну фінансову винагороду, після чого питання було залагоджено на користь Adidas.

Adidas - історія трьох смужок в логотипі, Адольф Дасслер

Адольф Дасслер, очевидно, був бути неймовірною людиною з точки зору підприємництва. Він їздив по всьому світу; зустрічався з різноманітними людьми зі світу спорту і не тільки; слухав їх і прислухався до того, що вони очікують від взуття; дізнавався що не влаштовує їх в тому взутті, яке вони носять зараз і яке взуття вони хотіли б носити. Серед таких значущих людей можна згадати Мохаммеда Алі (Muhammad Ali) і Франца Беккенбауера (Franz Anton Beckenbauer). Надалі всі зауваження від таких людей були враховані в нових версіях взуття Adidas, а до 1960 року 75% всіх спортсменів виступали на Олімпійських іграх виключно у взутті цього бренду.

Адольф Дасслер, засновник легендарного бренду взуття, помер в 1978 році, у віці 78 років. У травні 2006 року в місті Херцогенаурах (Баварія) був відкритий бронзовий пам'ятник Аді Дасслеру (скульптор - Йосип Табачник).

Нагадаємо, що купити жіночі та чоловічі оригінальні кросівки Adidas з доставкою по всій Україні Ви можете в Styles.

Якщо Вам сподобався цей матеріал, просимо поділитися ним з Вашими друзями через одну із соціальних кнопок, розміщених нижче. Це дає нам стимул писати для Вас більше корисних статей ;) Спасибі!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

01 травня 2016 року