Незалежно від сезону року тема догляду за кросівками не вичерпує себе, і, як зазвичай, є ті, хто потребує толкової поради, і є ми, готові її надати. Одним з літніх вечорів, зібравшись за круглим столом і замовивши собі різних "рідких" і "твердих" смаколиків, ми вирішили скласти невеликий посібник про те, як правильно доглядати за кросівками, як їх чистити тощо. Про все, але коротко і "по суті" Ви можете прочитати далі.

1. Догляд за шкірою кросівок це важливо?

Так, і навіть дуже. Доглянутий і просочений захисними засобами шкіряний корпус кросівок прослужить набагато довше за той, який протирався вологою серветкою чи ганчіркою раз на місяць. Захисні бальзами на основі бджолиного воску і креми зроблять шкіру кросівок м'якою і еластичною (що в підсумку захистить від тріщин на передній частині кросівок, званої toebox). Забудьте про те, що доглядати прийнято лише за туфлями. Ваші новенькі Nike Air Force 1 так само цього вимагають! Приклад використання захисного бальзаму на кросівках зі шкіри можна подивитися в нашій статті про відбілювання пожовклої підошви.

Догляд за шкірою кросівок це важливо?

До додаткових захисних засобів можна віднести водовідштовхувальні спреї і антибактеріальні дезодоранти для взуття. З якісних і успішно зарекомендованих фірм, що продають товари для догляду за взуттям, можемо порекомендувати Crep, Jason Markk, Tarrago.

2. Чого не варто робити при чищенні кросівок?

  • Не використовуйте сильні хімікати, такі як Cif, Domestos і подібні до них;
  • Не чистіть підошву рідиною для зняття лаку (ризикуєте зняти не тільки бруд, але і фарбу);
  • Прання кросівок в пральній машині також поганий варіант. По-перше, є ряд правил, яких в обов'язковому порядку варто дотримуватися. По-друге, не можна прати кросівки, на яких є замшеві вставки. По-третє, завжди залишається шанс, що Ваші кросівки після прання втратять свій зовнішній вигляд.

По темі: Догляд за взуттям: основні помилки

Найращий варіант - це чистка кросівок спеціальним засобом, у продажі їх представлена велика кількість. Про один з таких ми написали в цій статті.

3. Як уберегти корпус кросівок від деформації?

Використовуйте дерев'яні формотримачі. Звичайно, пластикові і більш доступні аналоги частково справляються з цією функцією, але саме дерев'яні формотримачі, як правило, більші за розміром, вони належним чином сконструйовані і правильно витягають кросівки зсередини, діючи як залізо для шкіряного корпусу. Додатково до плюсів дерева можна віднести функцію "витягування" вологи зі шкіри, і просочування кросівок приємним деревним ароматом (особливо якщо формотримач виконаний з кедра).

Як уберегти корпус кросівок від деформації?

4. Як повернути білизну старим білим шнурівкам?

Дуже просто: за допомогою прального порошку для білих речей. При дуже сильних забрудненнях потрібно запастися терпінням і за необхідності провести прання 2-3 рази, в іншому цей спосіб відмінно себе показує на практиці.

5. Як чистити кросівки із замші, нубуку?

Маючи правильний інструмент, засіб для чищення та розуміння принципу "що за чим робити?", Ви без проблем очистите свої кросівки із замші або нубуку від пилу, розводів солі, жиру та інших забруднень. Про всі нюанси такого чищення ми розповіли в матеріалі, присвяченому замшевому взуттю.

6. Як чистити сітку на кросівках і, власне, кросівки з сітки?

Як всі ми добре знаємо, догляд за світлими (часто білими) кросівками, що мають вставки з сітки або повністю складаються з неї (до таких можна віднести: Flyknit, Primeknit, Mesh) - це непросте завдання, проте є спосіб робити це, і далі ми про нього розповімо.

По-перше, до чищення варто обзавестися інструментом: м'якими щітками, серветками, ганчірочками або чимось ще, що особисто Ви використовуєте. Тут важливо розуміти: при чищенні сітки можна використовувати тільки ті щітки, які не зашкодять чутливому матеріалу корпусу взуття. Грубий ворс на жорстких щітках здатний пошкодити його, а позбутися від подряпин буде вже неможливо.

По темі: Чистка кросівок Nike Air Force 1 Yacht Club - гіркий досвід

По-друге - вибір правильних засобів для чищення. В цьому питанні варто віддати перевагу перевіреним фірмам, до таких ми відносимо Crep та Jason Markk. Також можна використовувати Tarrago Shampoo (особливо для корпусу моделей Flyknit), Tarrago SuperGel (для ручного прання кросівок) і так далі.

Як чистити сітку на кросівках і, власне, кросівки з сітки?

Не забувайте: чистити завжди важче, ніж перешкоджати забрудненню. Тому намагайтеся захистити взуття ще до того моменту, коли знадобляться засоби для чищення. Для захисних цілей підійде використання грязе- та водовідштовхувального спрею Crep або Tarrago Nano Protector. Наноситься такий засіб в 2-3 шари з перепочинком в 30 хвилин. Звичайно, на сітчастих кросівках водовідштовхувального ефекту Ви не помітите, але нам це і не потрібно, важливо, що кросівки не будуть вбирати в тканину брудну воду. Завдяки цьому пізніше кросівки буде набагато легше чистити.

Якщо Вам сподобався цей матеріал, просимо поділитися ним з Вашими друзями через одну із соціальних кнопок, розміщених нижче. Це дає нам стимул писати для Вас більше корисних статей. Дякуємо!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

07 серпня 2016 року