З моменту випуску в 1982 році і по сьогоднішній день кросівки Nike Air Force 1 (або Nike Air Force One) залишаються одними з найбільш популярних кросівок, випущених під брендом Nike. Кросівки випускаються в трьох варіантах: low (низькі), mid (середні) і high (високі); а також в безлічі однотонних та комбінованих кольорів і забарвлень; безлічі варіантів матеріалів; випускаються масовими (доступними всім) і обмеженими тиражами (вартістю в $2000 і більше).

Свого часу кросівки Nike Air Force 1 носили такі професійні баскетболісти, як Джеррі Стекхаус (Jerry Stackhouse) і Рашид Уоллес (Rasheed Wallace) з Detroit Pistons; такі всесвітньо відомі музиканти і артисти, як Рік Росс (Rick Ross), Ліл Уейн (Lil Wayne), 50 cent, Неллі (Nelly), Джей-Зі (Jay Z); а також такі відомі виконавці російського репу: Баста, ST, Хамиль і Змій з «Каста» та багато-багато інших.

Кросівки Nike Air Force 1 - Як відрізнити підробку?

Крім того, серія кросівок Nike Air Force 1 стала дуже популярною серед молоді всього світу, про ці кросівки пишуть пісні, наприклад «Nelly - Air Force Ones», або ж просто згадують про них в піснях: «...Білі форси топчуть вогку Москоу...» - впізнали? Про магію кросівок Nike Air Force 1 знає весь світ і, саме тому вони стали одними з найбільш підроблюваних кросівок, затьмаривши всі моделі всіх існуючих брендів своїм масштабом.

Моя дружба з форсами...

У моєму житті було всього три пари кросівок Nike Air Force 1 (це ті, що я купував саме собі).

Перші з них (Nike Air Force 1 Mid White) були придбані у наших темношкірих братів на знаменитому в Києві «Шулявському ринку». Тоді я ще не надавав великого значення слову «фірмові». Головним було те, що підроблені і оригінальні кросівки Nike Air Force 1 були візуально дуже схожі.

Пам'ятаю, в день покупки я був шалено радий: куплені за 350 грн красиві білі кросівки Nike Air Force 1 здавалися мені ідеальними, я постійно витирав їх від пилу, намагався не «шорхати» ногами по асфальту. Ходив, можна сказати, «навшпиньки». Однак, через дня три радість від покупки почала стрімко згасати.

Першими з'явилися «зморшки» в тому місці, де згинаються пальці ніг при ходьбі. Другим «подарунком» було дуже швидке стирання підошви на п'яті, і через тиждень щоденного носіння підошва на моїх «новеньких» кросівках Nike Air Force 1 була остаточно пошкоджена. Третім і останнім «подарунком» стали дірки всередині самих кросівок. Судіть самі, чи варті такі кросівки 350 грн чи ні (так, в 2008 році були такі ціни на фейк), оскільки в цілому підроблені кросівки прослужили мені всього лиш близько одного місяця.

Другі кросівки (Nike Air Force 1 Mid White Velvet Brown 315123-103) я купив за 650 грн в одному з фірмових магазинів Nike Києва в далекому 2009 році. Тоді в магазині проходив розпродаж, і багато моделей потрапили під 50%-ну знижку.

Цікаво те, що дані кросівки служать мені донині. Звичайно, виглядають вони дуже поношеними, але на них немає пошкоджень корпусу, і кросівки пригоджуються як для прогулянки, так і для тренувань: біг, боротьба і т.д. Підошва на п'ятах вже протерлася, але це напевно, через мої персональні особливості ходьби... Отже, хочете побачити, як виглядають мої Nike Air Force через 7 років? Дивіться (фото 29.03.2016 року):

мої оригінальні Nike Air Force 1 через 7 років носіння

Більше фото в кінці статті, ну а поки йдемо далі.

Третя пара форсів стала для мене певною винагородою за працю.

Так як попередні кросівки втратили свій зовнішній вигляд і виходити "в люди" мені було просто ні в чому, я вирішив побалувати себе моделлю Nike Air Force 1 Low з лімітованої колекції "Yacht Club". Це моя перша пара кросівок з Low серії, чому я дуже радів, поки в першу чистку мало не вбив матеріал корпусу кросівок.

Отриманий від всього що сталося досвід я хотів би розділити з Вами, саме тому сьогодні я постараюся максимально докладно відповісти на один з найбільш поширених питань в світі підроблених кросівок - як відрізнити підроблені кросівки Nike Air Force 1?.

Як відрізнити підроблені кросівки Nike Air Force 1? Інструкція.

# 1 - мітки Nike

Існує одне дуже цікаве правило, впевнений, що Ви ніколи не надавали йому особливого значення. Воно дуже маленьке, непомітне, але дуже важливе! Практично кожна з випущених на сьогоднішній день модель «Force», будь то фейк або оригінал, має три характерні мітки:

  • слово «Nike» на підошві,
  • напис «Nike Air» на заднику кросівок,
  • напис «Nike Air» (іноді нижче можна побачити Nike Air Force 1) на пришитій до язичка текстильній вставці із зовнішнього боку кросівок.

Саме по зображенню і якості обробки даних міток можна визначити, куди віднести розглянуту пару: до фейку чи до оригіналу.

Подивіться уважно на напис «Nike» на підошві:

Мітка Nike на підошві оригінальних Air Force 1 Low

Галочка повинна підкреслювати цей напис і в кінці вона обов'язково повинна зливатися з буквою «E».

А тепер подивіться на задню частину кросівок Nike Air Force 1 на напис «Nike Air»:

Мітка Nike Air на заднику оригінальних Air Force 1 Low

Галочка починає свій шлях, щільно притулившись (але не злившись) до букви «N» і зливається з буквою «E» в кінці. Багато хто стверджує, що крім букви «E» на заднику кросівок галочка повинна зливатися і з буквою «A» (в слові «Air»), проте це не так.

Насправді єдине місце, де можна спиратися на таке правило, це та сама вшита текстильна вставка на язичку кросівок в написі «Nike Air». Саме на цій вставці галочка Nike зливається і з літерою «E» і з буквою «A».

Правило №1 безвідмовно працює на практиці, так як, на свою біду, ті, хто випускає підроблені кросівки Nike Air Force 1 через масштаби виробництва і, напевно, свою лінь не хочуть боротися з даним дефектом. У підробках часом навіть на галочку дивитися не потрібно, там букви в словах спрямовані в різні боки - називається «Зроблено як попало!». Але ж нам з Вами це на руку, правда ж?)

# 2 - якість матеріалів

В основному оригінальні кросівки Nike Air Force 1 виготовляються з натуральної шкіри. Інші матеріали при виробництві «Форсів» використовуються рідше, тому говорити про них я не буду (можливо в наступній статті).

На фото нижче Ви можете побачити 2 типи використовуваної для форсів шкіри: гладку і мереживну. Кросівки знизу - це класичні білі Air Force 1 Mid, виконані з гладкої шкіри. Зверху - дорожча Hi (висока) версія моделі, виконана зі шкіри з візерунком:

Гладка та візерункова шкіра на кросівках Nike Air Force 1

При виробництві підроблених кросівок Nike Air Force 1 використовують шкірозамінник низької якості. На вигляд, відрізнити шкіру від шкірзамінника досить важко, але для тих, хто хоче навчитися, ми приготували статтю Основні відмінності натуральної шкіри від штучної.

Щоб не ускладнювати собі життя, запам'ятайте: наклейка із зазначенням матеріалів всередині оригінальних кросівок Nike Air Force 1 повинна виглядати ось так:

наклейка із зазначенням матеріалів всередині оригінальних кросівок Nike Air Force 1

Тепер пропоную по порядку пройтися по всіх відмінностях оригінальних Air Force 1 від підроблених, виходячи з того, що ми зможемо перевірити безпосередньо в магазині:

- запах - пресована і натуральна шкіра мають легкий приємний запах, в той час як шкірозамінник в прямому сенсі смердить;

upd 2016 рік. Останнім часом я дуже тісно працюю з оригінальними Nike Air Force 1, тому з упевненістю можу сказати, що трапляються і фірмові моделі з їдким запахом. Але це скоріше не запах шкіри, а запах клею, котрий використовується при виробництві. У будь-якому випадку, оригінальні кросівки ніколи не будуть відверто смердіти.

- вага - фірмові кросівки Nike Air Force 1, за рахунок своєї щільної підошви, є досить важкими, а ось підроблені «побратими» навпаки: легкі, як мокасини;

- твердість підошви - в фірмових кросівках Nike Air Force 1 підошва дуже тверда: натисніть на неї збоку пальцем, якщо підошва піддасться і зігнеться, це означає великі шанси, що в руках у Вас підробка;

в фірмових кросівках Nike Air Force 1 підошва дуже тверда

- наконечник або носик на шнурівках - в підроблених кросівках Nike Air Force 1 він часто металевий, а в фірмових такий, як на фото нижче;

- металеві вставки на шнурках (гріллзи) - в оригінальних форсах гріллз має напис AF1 (актуально на 2016 рік). Ця залізячка повинна бути матовою, ось приклад:

Наконечники на шнурівках і металеві грілзи на оригінальних кросівках Air Force 1

- устілки - в оригінальних кросівках вони виконані по-різному. На правій буде логотип Nike Air і напис Air Force 1, на лівій - напис 82 since.

устілки на оригінальних nike air force 1

# 3 - зверніть увагу на ціну

Якщо ціна кросівок занадто гарна, щоб бути правдивою - відмовтеся від покупки, тому що швидше за все Вам намагаються продати підробку. Звичайно, якщо Ви перевірите кросівки за всіма пунктами даної інструкції, шанс купити підробку буде мінімальним, бо я і сам знаю, що в магазинах іноді бувають розпродажі=). До слова, середня роздрібна ціна на кросівки Nike Air Force 1 в США коливається від $70 до $185, в Україні ця ціна, з урахуванням доставки і націнки, досягає рівня $150- $250.

Важливо розуміти: якщо в магазині або інтернет-магазині ціна на всі кросівки Nike Air Force (або інші моделі) однакова, значить у продажу 100% підроблені кросівки. Однакової ціни на всі моделі просто не може бути!

# 4 - рівень комфорту

Справжні кросівки Nike Air Force 1 - це відмінне взуття як для спорту, так і для повсякденного носіння. За комфорт тут відповідає технологія Nike Air в підошві. Якщо взуваючи їх Ви не відчуваєте комфорту, то сміливо знімайте і йдіть в інший магазин.

# 5 - правильний розмір

Розмір обраних Вами кросівок повинен бути правильно вказаний на упаковці і збігатися з довжиною устілки, призначеної для обраного розміру. Будь-які розбіжності вказують на підробку.

Таблиця розмірів фірмового взуття Nike:

Таблиця розмірів фірмового взуття Nike

Так само розміри Ви можете подивитися на цій сторінці

Якщо продавець не має в продажу «половинних розмірів» (наприклад 9.5, 10.5 чи 11.5 US), значить Вам варто задуматися над достовірністю його асортименту. Саме такі ситуації дуже часто зустрічаються на аукціонах Ebay і Allegro.

# 6 - сертифікат

Починаючи з 2007 року, всі оригінальні кросівки Nike Air Force 1 стали йти в комплектації із сертифікатом справжності. Це чорний щільний папірець всередині коробки з нанесеним на ньому зображенням кросівок. Варто відзначити, що оригінальний сертифікат має закруглені кути, на відміну від сертифікату, який іноді поставляється з фейком, у якого він з гострими кутами. У 2015 році ситуація з сертифікатами кардинально змінилася, і про ці зміни я хотів би розповісти нижче.

За родом діяльності я працюю з оригінальними товарами різних брендів, а більшу частину взуття, що проходить через мої руки, становлять саме Nike Air Force 1. Так от, десь з середини 2015 року я, та й напевно всі, хто купив кросівки в цей період, стали помічати відсутність сертифікатів в коробках. Цей факт насторожив багатьох, зародивши думки про можливі підробки.

Щоб розвіяти всі сумніви з цього приводу, я зв'язався з представником компанії Nike і уточнив, чому в коробках перестали йти дані сертифікати. Нижче додаю листування і переклад. Так як я працюю з польськими постачальниками, то і писав до польського відділу-представника компанії Nike (nike.com/pl/pl_pl/).

Запит в компанію Nike:

Отсутствие сертификата подлинности на кроссовках Nike Air Force - компания Nike

Переклад: Добрий день, підкажіть, будь ласка, чи сертифікати автентичності в 2016 році додаються до всіх оригінальним кросівок Nike Air Force 1 Mid і Low, чи вже ні? Я знаю, що раніше так було, але зараз більшість оригінальних кросівок приходять без сертифікатів. Прошу про відповідь.

З повагою, Роман

Відповідь від представника компанії Nike:

Відсутність сертифіката справжності на кросівках Nike Air Force - компанія Nike

Переклад: Привіт Роман, Ми раді Твоєму інтересу до товарів нашого бренду. В даний момент ми не відправляємо сертифікатів зі взуттям. Іноді ми робимо це, але тільки у випадках лімітованих версій кросівок. Якщо маєш ще якісь питання, з радістю на них відповім.
З повагою, Патрік.
Nike.com

Думаю, більше питань ні у кого виникати з цього приводу не повинно. Сертифікати тепер дуже рідко додаються в коробки з фірмовими кросівками Nike Air Force, а це означає, що вважати відсутність сертифіката за показник "підробки" уже не можна.

# 7 - тег nikebetterworld.com на бірці всередині кросівок

Всі ми звикли до того, що на внутрішній бірці не тільки форсів, а й взагалі оригінальних кросівок Nike, присутня чорна смужка з нанесеним на неї тегом nikebetterworld.com.

Ми не приділяли цьому аспекту уваги до тих пір, поки не опинилися в досить неоднозначній ситуації. На руках у нас опинилися дві пари форсів від одного і того ж постачальника (обидві пари звідома оригінальні), але на одній парі тег nikebetterworld.com був, а на інший ні. І як би ми цьому не опиралися, почали закрадатися думки про можливу підробку...

Бірка оригінальних кросівок Nike Air Force 1 з тегом nikebetterworld.com

Бірка оригінальних кросівок Nike Air Force 1 без тега nikebetterworld.com

Щоб розібратися в даній ситуації було вирішено звернутися за роз'ясненнями не тільки до постачальника, але і в компанію Nike. Для зручності, як і у випадку з сертифікатами, ми вирушили до польського представництва бренду (nike.com/pl/pl_pl/).
 

Ми склали запит таким чином, щоб уточнити в ньому відразу декілька моментів:

  • Чи є тег nikebetterworld.com на кросівках, що продаються в магазині Nike?
  • Чи може бути таке, що на оригінальних форсах на бірці не буде тега nikebetterworld.com чи його відсутність вказує на фейк?
  • Чи є наш польський постачальник авторизованим продавцем продукції Nike?

Запит з номером 161206-104685 був відправлений в Nike. Через добу ми отримали відповідь від представника компанії на ім'я Вероніка. Прочитати переклад Ви можете нижче:

Переписка с предстваителем компании nike по поводу тега nikebetterworld.com на бирке

Переклад: Шановний Романе! Ми не в змозі відповісти, чому на деяких моделях є напис nikebetterworld, а на деяких немає. Це не є показником оригінальності продукції. Магазин ..., а точніше власник сайту ... є нашим авторизованим продавцем.
З повагою,
Вероніка,
Клієнтська підтримка Nike

Висновок напрошується сам собою: Оригінальні кросівки Nike можуть мати напис nikebetterworld.com на бирці, а можуть і не мати. Як сказав представник компанії - це не вказує на оригінальність або підробність продукції.

Додатковим приводом для радості стало те, що наш постачальник, хоч і не вказував цього, є авторизованим продавцем Nike. Це ще одна крихта довіри, яка, нарівні з відгуками, підтверджує той факт, що у нас Ви купуєте тільки оригінальні кросівки Nike Air Force 1 за відмінними цінами.

# 8 - інформація на коробці

Шрифт, написи і розташування інформації на коробці з оригінальними кросівками Nike Air Force 1 повинні виглядати так, як на фото нижче:

Коробка оригінальних кросівок Nike Air Force 1

На додаток до вищесказаного пропонуємо Вам наш відео-огляд оригінальних кросівок Nike Air Force 1 Mid:

Висновок

Якщо Ви маєте намір придбати собі кросівки Nike Air Force 1, пам'ятайте, що Ви завжди отримаєте фірмові кросівки в двох випадках: якщо будете дотримуватися порад з даного посібника Як відрізнити підроблені кросівки Nike Air Force 1? і якщо будете здійснювати покупки в тих місцях, де вже неодноразово купували товар Ви або Ваші друзі. Важливо! Бійтеся хитрих онлайн-продавців, які під фразами «Товар 100% фірмовий» приховують підробки. Якщо дізнаєтесь про такі, прохання, напишіть про них у коментарях до даної статті - можливо, це комусь допоможе не зробити помилку, купивши фейкові кросівки.

На цьому все! Спасибі за те, що приділили нашому сайту свій час, та сподіваємося, що дана стаття Вам допоможе у виборі фірмових кросівок Nike Air Force 1 і не тільки. Читайте інші статті, надсилайте їх друзям через кнопки соціальних мереж і залишайтеся з нами.

Хочете купити оригінальні Nike Air Force 1?

Оригінальні кросівки

Читайте також:
Забута історія білих Nike Air Force 1
5 причин купити кросівки Nike Air Force 1
30 фактів про кросівки Nike Air Force 1
Nike Air Force 1 - найкращі кросівки на зиму в місті

Доповнення від наших читачів:

Антон_Аверин_Kh_Ua 03.11.2012 14:27 Дякую за статтю. Особисто я для себе мало нового підкреслив, але це лише від того, що страждаю кросівками вже досить давно. Безумовно, стаття нездатна вмістити в себе всіх нюансів, оскільки якщо почати розводити демагогію на теми проклейок, зрізів шкіри, швів та інших тонких нюансів, то сам чорт ногу зломить це читати.
Статті не вистачає одного неполіткоректного нюансу, а саме - опису місць, де можна купувати і де не можна. Тобто в стоці Найка за 350 uah - можна, а в групі вконтактіке за 600 uah не потрібно. Наприклад, у нас в Харкові є тільки один відомий мені магазин, що торгує паленими Найками, конвверсами і адідасами. Є тільки стокового типу ринок секонд-хенд, на який дійсно варто приходити з досвідченим оком. Всі інші місця просто діляться на можна/не можна. Не особливо відрізняється і алгоритм пошуку взуття в інтернеті, якщо не чіпати Ібей, хоча на це вже - окрема стаття.

Саша 02.06.2013 16:49 Щодо ціни - автор статті не врахував парочку маленьких, але, на мою думку, істотних моментів:

1. Він вказав РОЗДРІБНУ ціну на кросівки в США, забувши згадати про наявність такої опції, як можливість досягнення угод між дистриб'юторами і виробником про постачання за оптовими цінами;

2. Навіть якщо допустити, що товар привозиться безпосередньо з США - не можна не брати до уваги такий фактор, як сезонні і передсвяткові знижки, які теж мають місце в тій країні;

3. Третє і, мабуть, головне - логістична особливість: навіть у таких іменитих брендів, як Nike, виробництво відбувається в "віддаленому" режимі - в країнах з більш сприятливим, ніж в США, податковим кліматом і набагато більш дешевою робочою силою. Якщо знайти канали прямого постачання - зрозуміло, що кроси будуть ще дешевшими через скорочення логістичного ланцюга від маршруту "Китай-США-Україна" до маршруту "Китай-Україна".

paroplav 26.09.2013 20:20 Для порівняння бирка оригіналу і фейку:
s003.radikal.ru/i202/1309/ef/22f0fd331435.jpg
А ось посилання на ідентифікацію взуття nike:
http://www.nikefans.com/thread-13294-1-1.html
Відкривати в гуглхромі переклад з китайської. Беріть, люди, користуйтеся))

Більше фото моїх оригінальних кросівок через 7 років після покупки:

Мої кросівки Nike Air Force 1 Mid [White Velvet Brown] через 7 років носіння

Мої кросівки Nike Air Force 1 Mid [White Velvet Brown] через 7 років носіння

Мої кросівки Nike Air Force 1 Mid [White Velvet Brown] через 7 років носіння

Мої кросівки Nike Air Force 1 Mid [White Velvet Brown] через 7 років носіння

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

28 травня 2012 року