Ми переконані, багато хто з вас неодноразово бачили і навіть купували собі кросівки з позначкою "Air" навіть не вдаючись в подробиці, що насправді означає цей напис. Давайте змінимо це і познайомимося з однією з найбільш затребуваних систем амортизації серед спортсменів!

Технологія Nike Air

Технологія Nike Air - це відмінне рішення для любителів бігу та довгих піших прогулянок по місту. Базується вона на вбудованій в підошву кросівок подушці, наповненій стисненим повітрям. Завдяки такому рішенню спортсмен отримує більш якісну амортизацію, а також захист суглобів і м'язів стопи. Крім цього, за рахунок своєї невеликої ваги подушка Nike Air створює для спортсмена особливий комфорт, що дозволяє йому витрачати менше енергії під час тренувань, як результат - він зможе тренуватися довше і доб'ється кращих результатів.

З першого дня використання будь-яких кросівок пінний матеріал в підошві піддається деформації і з кожним кроком або стрибком амортизація підошви стає слабшою. Дослідження показали, що після пробігу в 500 км стандартна підошва втрачає до 40% своїх захисних функцій! У компанії Nike вирішили дану проблему, частково замінивши шар піни повітряною подушкою Nike Air. Ця ідея дозволила утримувати показники амортизації підошви і її захисні властивості на одному рівні в період усього терміну служби кросівок.

Цікаво, що людина, котра поклала початок легендарній технології Nike Air не була співробітником фірми Nike. Він був фахівцем в області космонавтики і аеродинаміки. Звали його Френк Руді (Frank Rudy) і працював він в NASA.

Починаючи з 1978 року технологія Nike Air вважається стандартом, на який рівняються інші системи амортизації. Першими кросівками з даною технологією стали Nike Tailwind, фото яких Ви можете побачити нижче:
Nike Tailwind - перші кросівки з технологією Nike Air в підошві

Сьогодні в залежності від потреб спортсмен може вибрати таку систему Air в підошві, яка підійде саме йому:

Повітряна подушка Nike Air допомагає спортсменам, і ми можемо охарактеризувати її користь за чотирма основними показниками:

1. Амортизація

Амортизація є невід'ємною частиною будь-якого спорту. Під час марафону на дистанції 42 195 метрів стопи середньостатистичного бігуна вдаряються об землю більше 25 000 разів з силою, яка в 3 - 6 разів перевищує масу тіла спортсмена. Під час баскетбольного матчу ця сила дорівнює 4 - 10 мас тіла. Уявіть, двометровий баскетболіст вагою в 150 кг тисне на кросівки силою до 1.5 тонни! Екстремальні навантаження на кістки, м'язи і суглоби ніг змушують виробників кросівок створювати нові технології, і одного разу такою технологією стала Nike Air.

Амортизація в кросівках з технологією Nike Air

Повітря в подушці Nike Air стискається в момент кожного удару стопи об землю, після чого знову розтискається, готуючись прийняти новий удар. Завдяки такому ефекту стопи спортсмена менше втомлюються, менше травмуються, а сам спортсмен готовий "викладатися на всі 100%" ще довше.

Висновок стосовно амортизації Nike Air:

  • захищає суглоби, м'язи і кістки від пошкоджень;

  • забезпечує більший комфорт;

  • менше стомлює спортсмена, дозволяючи йому домагатися кращих результатів.

2. Стабільність

Не існує більш стабільної амортизації, ніж Nike Air. Піна з часом може "збиватися", повітря - ніколи. Якщо потрібно було пробігти 500 км, то підошва на звичайних кросівках деформується на 40%, що може призвести до травм м'язів, сухожиль, зв'язок, суглобів і кісток стоп. З технологією Nike Air кожен кілометр так само комфортний, як і на самому початку шляху. Купуючи кросівки з цією технологією спортсмен отримує характеристики, які служать довше!

Висновок стосовно стабільності технології Nike Air:

  • на відміну від піни, повітряна подушка Nike Air здатна витримувати мінусові температури;

  • захист суглобів, м'язів, а також комфорт від використання кросівок зберігається на весь термін їх служби. Повітряна подушка псується лише у тоді, коли проколюється;

  • у випадку з Nike Air - дорого означає дешевше! Так, краще купити одну пару подорожче і носити її довго, ніж купити 2-3 пари кросівок, які втратять свої властивості уже через 1000 км пробігу. Професійні бігуни стверджують, що кросівки з технологією Nike Air не втрачають своїх властивостей навіть через 2000 км.

3. Легкість

Немає нічого легшого повітря, і це робить систему Nike Air найлегшою системою амортизації взуття. Даний показник дуже важливий, адже чим легші кросівки, тим менше енергії спортсмен витрачає на рух. У легких кросівках бігун біжить швидше, баскетболіст стрибає вище, а тенісист активніше переміщується по корту. Чим кросівки легші, тим більше у нас залишається сил на продовження руху. І чим повітряна подушка в підошві кросівок є більшою, тим меншою є вставка піни і тим легші наші кросівки.

Висновок стосовно легкості технології Nike Air:

  • підвищене відчуття легкості;

  • менший поріг втоми;

  • більший запас сил під час навантажень.

4. Універсальність

Універсальність у використанні є дуже важливою, оскільки різні спортивні дисципліни вимагають від кросівок своїх специфічних властивостей. Завдяки повітряним подушкам Nike Air кросівки сконструйовані таким чином, щоб реалізовувати поставлені завдання, даючи спортсменам саме таке взуття, яке їм потрібне - найкраще з можливих.

Висновок стосовно універсальності технології Nike Air:

  • можливість налаштовувати систему відповідно до потреб конкретного виду спорту;

  • технологічне лідерство серед конкурентів.

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

25 жовтня 2016 року